Strona główna » BLOG » Papier czerpany – jak zrobić

Papier czerpany – jak zrobić

Autor: Zespół

Czerpanie papieru

To stosowana przed wiekami metoda produkcji papieru w arkuszach. Do wytworzenia potrzebna była pulpa papierowa z dodatkiem kleju otrzymywana w specjalnych kadziach, sita do papieru oraz suszarki. Cały proces trwał długo i odbywał się w otoczeniu nie zawsze przyjemnych zapachów. Czy wiesz, że nad wytworzeniem arkusza musiał pracować spory zespół ludzi?
W naszym przypadku będzie to całkiem przyjemne, wręcz ekscytujące zajęcie z czasem realizacji wynoszącym ok. godziny. Stworzymy papier o wyjątkowej strukturze i szlachetnym wyglądzie. Przeznaczymy go do ekskluzywnych zastosowań.
Czerpanie papieru to bardzo pasjonujące działanie zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Do stworzenia arkusza o wymiarach 15 × 26 cm wykorzystamy masę celulozową oraz sito do czerpania papieru. Jeśli będziemy chcieli dodać susz kwiatowy podczas czerpania papieru, sugerujemy jego wcześniejsze przygotowanie w prasie botanicznej dostępnej w naszym sklepie. Kwiaty przyniesiemy ze spacerów, dobierzemy je kolorystycznie oraz rozdrobnimy po wysuszeniu zgodnie z naszym potrzebami. Wykorzystać można również dostępne zapachy do mydła, barwniki do mydeł oraz suszone nasiona znajdujące się w dziale florystyka. Czerpanie papieru na początku może wydać się skomplikowane, ale już po pierwszym razie dojdziemy do wniosku, że jest dziecinnie proste.
 

Przepis na papier czerpany

  1. Przygotowanie pulpy celulozowej zacznij od rozdrobnienia arkusza. Następnie zalej gorącą wodą i mocz przez minimum 30 minut. Jak już dobrze nasiąknie, zmiksuj blenderem ręcznym na miazgę, która powinna być miękka. Jeśli tak nie jest, dodaj jeszcze trochę gorącej wody. Najwygodniej to robić w wysokim pojemniku typu wiaderko, gdyż podczas miksowania unikniemy rozbryzgiwania masy.
  2. Przygotuj płaski pojemnik, może być kuweta większy od sita do czerpania papieru. Tak, żeby można było bez problemów włożyć i następnie wyjąć sito. Wlej do niego rozdrobnioną masę celulozową i dokładnie wymieszaj ją łyżką. Do masy możesz dodać przygotowany wcześniej susz kwiatowy, nasiona, barwnik do mydła lub olejek zapachowy. Jeszcze raz wymieszaj dokładnie.
  3. Zanurz w pojemniku sito do czerpania papieru. Na powierzchni wody znajduje się rozdrobniona masa papierowa, która powinna znaleźć się na sicie. Umieść je pod wodą w położeniu poziomym i również poziomo wyciągnij już z masą papierową. Zwróć uwagę, żeby powierzchnia sita była pokryta w miarę równą warstwą rozdrobnionej masy. Po kilku próbach nauczysz się, ile masy powinno być, żeby otrzymać odpowiedniej grubości arkusz papieru.
  4. Przytrzymaj nad pojemnikiem z masą papierową sito, tak żeby woda spłynęła do niego. Teraz możesz usunąć nadmiar wody, wycierając delikatnie gąbką spodnią część sita.
  5. Połóż sito na ręczniku i zdejmij górną ramkę. Odwróć ramkę z sitem oraz mokrym arkuszem papieru czerpanego do góry nogami nad suchą szmatką. Papier odpadnie od sita, zatrzymując się na ściereczce.
  6. Suszenie: Połóż ściereczkę na mokry papier i wyciśnij wodę. W tym celu możesz użyć również ręcznik papierowy i zwykły wałek do ciasta. Delikatnie zdejmij arkusz ze spodniej ściereczki i połóż lub powieś do wyschnięcia.

Porada
Jeśli potrzebujesz nierównych, poszarpanych brzegów papieru nie zakładaj na ramkę z sitem drugiej ramki, dzięki której otrzymujesz proste krawędzie. 


alt


 

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu